Julkaistu Hämeen Sanomissa 2.11.2021.

Tampereen Työväen Teatteri: Matilda. Roald Dahlin romaanin pohjalta näyttämölle sovittanut Dennis Kelly. Sävellys ja laulujen sanat Tim Minchin. Suomennos Reita Lounatvuori ja Hanna Kaila. Ohjaus Samuel Harjanne. Koreografia Jari Saarelainen. Kapellimestari Joonas Mikkilä. Lavastus Peter Ahlqvist, puvut Pirjo Liiri-Majava, valot Juha Haapasalo, äänet Kalle Nytorp, videot Tero Koivisto. Pääroolissa vuorottelevat Villa Murtagh, Alma Järvensivu ja Helinä Puusa. Suomenkielinen kantaesitys 27.10.2021.
Roald Dahl on lastenkirjallisuuden jättiläinen. Hänen tummaa huumoriaan rakastetaan yli kielirajojen. Hänen tarinoidensa vahvuus on siinä, että niissä kuvataan lasten pelkoja tai lapsille tyypillisiä fantasioita lapsille sopivalla kielellä.
Dahlin kirjoittamille tarinoille on tyypillistä, että aikuiset ovat niissä hirmuisia ilkimyksiä, ja lapset sankareita. Aikuisten erikoinen toiminta on niissä itsekästä ja uhkaavaa. Useimmiten niiden maailma on sarjakuvamaisen suoralinjainen. Näkökulma on aina lasten, ja se synnyttää draamallisesti tehokkaan asetelman.
Dahlin kirjaan perustuva Matilda on uusin tapaus Tampereen näyttämöillä esitettävien hittimusikaalien sarjassa. Musikaalin on ohjannut Samuel Harjanne.
Matilda on tarina viisivuotiaasta huippulahjakkaasta lapsesta, joka on oppinut puhumaan, lukemaan ja laskemaan omin päin. Hänen vanhempansa suhtautuvat häneen kuitenkin häijysti tai välinpitämättömästi.
Kouluun mennessään Matilda kohtaa aikuisten taholta vielä suurempaa häijyyttä, mikä ajaa tarmokkaan ja fiksun lapsen toimintaan.
Matilda on korostetusti lasten musikaali. Se elää ja hengittää upeiden lapsinäyttelijöidensä mukana. Yli vuoden mittainen harjoitusaika näkyy ja kuuluu näyttämöllä. Näin suuri lapsiryhmä on nähty TTT:ssa viimeksi muutama vuosi sitten Billy Elliotin yhteydessä.
Kun edellä mainittu oli erityisesti poikien tarina, on Matildassa vastaavasti tyttöjen vuoro olla keskiössä.
Matildan roolissa vuorottelee kolme eri-ikäistä lapsinäyttelijää. Ensi-illassa nimiroolissa nähtiin erinomainen Villa Murtagh.
Musikaalien ohjaajana tunnetuksi tullut Samuel Harjanne tekee selvästi jotakin oikein. Esitys toisensa jälkeen rakentuu hänen ohjauksessaan tasapainoisesti ja taitavasti. Voi myös olla, että hän onnistuu valikoimaan ohjauksensa sopivasti, musikaaleissa kun rytmi on ikään kuin annettuna.
Matildan kohdalla tunnustusta on annettava myös ison lapsiryhmän ohjaamisesta. Näyttämöllä nähdään uskoa, rohkeutta, taitoa ja hauskanpitoa.
Aikuisetkin pärjäävät rooleissaan vähintään kohtuullisesti. Matildan vanhempia näyttelevät Jyrki Mänttäri ja Anna-Maija Tuokko ovat ilkeydessään hauskoja. Jani Karvinen on vaikuttava fasistinen rehtori Trunchbull. Petra Ahola tekee sydämellistä työtä Matildan opettajana, joka on Dahlin tarinoiden mukainen hyvä aikuinen.
Hienoimmat kohtaukset tapahtuvat Matildan ja kirjastonhoitaja rouva Phelpsin kesken. Ne muodostavat musikaalin lämpimän ytimen. Kirjastonhoitajan roolin tekee hienosti Petra Karjalainen.
Musikaalin tarinan teemat ovat suuria aina vallan väärinkäytöstä suoraan väkivaltaan. Roald Dahl opettaakin, että pakkovaltaa vastaan taistellessa ”joskus on pakko olla pikkuisen tuhma”.
Tämän kirjoituksen tuhma osa ovat moitteet siitä, ettei musikaalin laulujen sanoista saa aina selvää, varsinkaan aikuisten kuoron laulaessa. Musikaalin kestolle (kaksi tuntia ja neljäkymmentä minuuttia) olisi myös sopivaa, että muuten kovin lahjakas Tim Minchin olisi säveltänyt pari laulua vähemmän.
Ole ensimmäinen joka kommentoi