Paina "Enter" hypätäksesi sisällön yli

Suuri näyttämö täynnä taikaa

Julkaistu Hämeen Sanomissa joulukuussa 2015.

Kaikki lukot avaava taikahelmi valaisee Mestaritontun majaa Suosaarella. Mestaritonttuna Matti Pussinen-Eloranta. Kuva: Kari Sunnari.

Tampereen Työväen Teatteri: Mestaritontun seikkailut. Ohjaus Minna Hokkanen, Aili Somersalon kirjan pohjalta dramatisoinut Elissa Määttänen, sävellykset Petri Juutilainen, koregrafia Hanna Brotherus, puvut Erika Turunen. Rooleissa Matti Pussinen-Eloranta, Heidi Kiviharju, Atte Antikainen, Elina Saarela, Mikko Kauppila, Pihla Pohjolainen, Marketta Tikkanen. Kantaesitys suurella näyttämöllä 17.12.2015.


Luudalla lentäviä noitia, kiveen loitsuttuja prinsessoja, taikakeitoksia, lohikäärmeitä, huumoria ja jännitystä – sopivasti elementtejä lapsikatsojan hurmaamiseen. Se kohta aikuiskatsojan sydämessä, jossa viisivuotias tarinannälkäinen lapsi asuu, siihen tämä esitys osuu.

On oikeastaan ihme, ettei Aili Somersalon rakastettua satua ole nähty näyttämöillä aikaisemmin. Sen vuoksi Tampereen Työväen Teatterin satsaus tekee Mestaritontun seikkailuista sitäkin tyydyttävämpää koettavaa.

Esitys on juuri sellaista taidolla ja lämmöllä toteutettua suuren näyttämön perheteatteria, jota TTT:ltä on lupakin odottaa sen jälkeen, kun se muutamia vuosia sitten fuusion kautta otti sateenvarjonsa suojaan lastenesityksiä tehneen Teatteri 2000:n.

Mestaritontun seikkailujen tapaisesta yhteisöllisestä ponnistuksesta haluaa pitää. Kun tiedossa on, että näyttämöllä kuullaan ja nähdään esiintyjiä niin Tampereen Konservatoriosta, Pirkanmaan Musiikkiopistosta kuin Tampereen yliopiston teatterityön koulutusohjelmastakin, asettuu mieli suopeaan odotukseen. Ja mikä mielihyvän määrä tajunnan valtaa, kun odotus palkitaan. 

Minna Hokkasen ohjauksessa esitys on osaavasti rytmitetty ja taiten tasapainotettu. Tyhjäkäyntiä ei tapahdu, huumori vaihtelee nokkeluuksista täysin pöljään campiin ja synkimmilläänkin esitys on juuri seikkailusaduksi sopivasti pikkuisen pelottava ja jännä.

Petri Juutilaisen perkussiovetoiset sävellykset ja Hanna Brotheruksen koreografiat eivät ole estetiikasta irrallisia, vaan tukevat ja laajentavat kokemusta uusille kehille. Näyttämön visuaalisista elementeistä suurimman huomion keräävät taustaprojisoinnit sekä näyttävät ja toimivat puvut.

Matti Pussinen-Eloranta tekee ehjän roolin Mestaritonttuna, joka tylsistyy elämänsä tapahtumattomuuteen Satumaan vartijana, ja karkaa etsimään uusia hommia. Hän liikkuu tarkasti seikkailun lomasta myös tarinankertojan rooliin, mikä on esityksen kenties suurin dramaturginen haaste.

Mestaritonttu törmää matkoillaan erilaisiin hahmoihin, joista tärkeimmän vastinparin muodostaa noita Sammaleinen. Noidan fyysisen roolin tekee hauskasti Heidi Kiviharju. Kaikissa muissa rooleissa urakoivat näyttelijäntyön opiskelijat Atte Antikainen, Elina Saarela, Mikko Kauppila, Pihla Pohjolainen ja Marketta Tikkanen, joista erityisesti kahden viimeksimainitun hölmöilevät noitaroolit ilahduttavat. 

Vaikka esitys on yli kaksituntinen, kesto ei tunnu pitkältä. Ensi-illan lapsikatsojat vaikuttivat nauttivan esityksestä ja musiikkiteatterin lumosta suuresti. On ilahduttavaa, ettei lapsikatsojaa aliarvioida millään tavalla. Asioita ei alleviivata tai selitetä tarpeettomasti, vaan teatterin visuaalinen kieli kantaa. 

Kannattaa tiedostaa, että näytelmän esityksiä on kalenterissa rajattu määrä, tosin suuren kysynnän vuoksi Mestaritontun seikkailut on saamassa kevääksi myös lisäesityksiä. 

Ole ensimmäinen joka kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *