Paina "Enter" hypätäksesi sisällön yli

WTC-iskujen sivujuonteesta syntyi mainio musikaali

Julkaistu Hämeen Sanomissa 27.9.2022.

Nina Tapio esittää lentokapteeni Beverly Bassia Tampereen Työväen Teatterin musikaalissa. Kuva: Kari Sunnari.

Tampereen Työväen Teatteri: Come from Away. Käsikirjoitus ja musiikki Irene Sankoff ja David Hein. Suomennos Reita Lounatvuori ja Hanna Kaila. Ohjaus Samuel Harjanne. Koroeografia Mirva Mäkinen. Kapellimestarit Sean Mayes ja Tony Sikström. Lavastus Erkki Saarainen, puvut Marjaana Mutanen, valot Eero Auvinen, äänisuunnittelu Jarkko Tuohimaa. Näyttämöllä Jonna Järnefelt, Petra Karjalainen, Pihla Pohjolainen, Kaija Kärkinen, Heidi Kiviharju, Nina Tapio, Hiski Vihertörmä, Saska Pulkkinen, Jerry Wahlforss, Matti Leino, Jari Leppänen ja Mika Honkanen. Ensi-ilta TTT:n suurella näyttämöllä 21.9.2022.


Hieman yli 21 vuotta sitten tapahtui New Yorkissa WTC:n kaksointorneihin kohdistunut terrori-isku, joka laittoi maailman sekaisin. Yhdysvaltain ilmatila suljettiin, ja maahan matkalla olleet valtamerta ylittävät lentokoneet ohjattiin kokonaan muualle.

Ihmiset olivat hätääntyneitä, sillä he eivät tienneet, mitä oli tapahtunut, eivätkä päässeet pois. Monien elämä ehti muuttua niinä muutamana syyskuun päivänä, minkä koneet joutuivat pysymään maassa.

Kanadalaiseen Ganderin pikkukaupunkiin Newfoundlandin saarelle saapui äkkiä kymmeniä suuria koneita ja alueen väkimäärä tuplaantui. Paikallisten piti järjestää koneissa olleille majoitus ja muu ylläpito. Koneissa oli eläimiä, lapsiryhmiä, eri uskontojen tunnustajia, kuka menossa, kuka tulossa.

Kanadalainen pariskunta Irene Sankoff ja David Hein kiinnostui aiheesta, penkoi tapahtumia, ja päätti haastatella sekä paikallisia että matkustajia. Materiaalista syntyi vähitellen musikaalinäytelmä Come from Away, jonka suomalainen kantaesitys nähdään nyt Tampereen Työväen Teatterissa.

Kun suomalainen teatteri haluaa näyttämölleen tiukkaan rytmitetyn musikaalin, se kutsuu työhön ohjaaja Samuel Harjanteen, sillä vaikuttaa siltä, että Harjanne onnistuu, mihin ryhtyykin. 

Come from Away on napakkarytminen ja vetävä esitys, jossa on sydämellinen, viehättävä sisältö sekä nöyrä pohjavire. Siinä korostuu yhteisöllisyys, mikä on läsnä sekä sisällössä että muodossa. Vaikka koko näyttelijäryhmä esittää useaa roolihahmoa, sekä saarelaisia että ”lentoväkeä”, välittyy katsomoon nimenomaan yhteisöllinen viesti: me olemme toisiamme varten.

Come from Away ei yritä olla muuta kuin mitä se on. TTT:n tulkinta ei myöskään yritä liikaa. Kaikki siitä nouseva pysyy muotissaan, ja siksi kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. 

Musikaalin sävellykset noudattavat esityksen pohjavirettä. Fokus on tiukasti Newfoundlandin omassa perinneilmaisussa, jossa on paljon vaikutteita kelttiläisestä kansanmusiikista, erityisesti Irlannista. On myös ilahduttavaa, miten musikaalin bändi on esityksessä läsnä myös visuaalisesti.

Myös näyttelijäensemble on mainio, yhtenäinen ja tasalaatuinen. Parhaiten jäävät mieleen Nina Tapion rooli lentokapteenina sekä Jonna Järnefeltin ja Mika Honkasen suoritukset toisiinsa rakastuvana pariskuntana. 

Ganderin tapahtumat eivät ole maailman suurin seikkailu tai mittaluokaltaan hätkähdyttävä tapahtumasarja – varsinaisiin New Yorkin tapahtumiin verrattuna vain sivujuonne – mutta kenties siksi niistä tehty esitys onnistuukin. Pelottavia ja yllättäviä asioita tapahtuu, ja maailman logistinen verkottuneisuus tuo oudossa tilanteessa yhteen ihmisiä, jotka eivät muuten kohtaisi.

Elementeistä syntyy säkillinen ihmisenkokoisia tarinoita ja tarpeeksi draamaa musikaalinäytelmän tarpeiksi. Come from Awayllä on edellytykset nousta klassikkomusikaaliksi.

Aksu Piippo

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *